Obiectivul cursului
Cursul este o introducere în teoria sistemelor liniare a comenzii şi reglării acestora. Se vor dobândi cunoştințe matematice şi tehnice de bază pentru analiza şi sinteza sistemelor de reglare automată (SRA) şi de utilizare a acestor sisteme în practică.
In cadrul laboratorului se urmăreşte întelegerea avantajelor şi dezavantajelor modelării sistemelor dinamice, cunoaşterea proprietăților structurilor de reglare automată, înțelegerea metodelor de proiectare şi acordare a regulatoarelor de tip P, PI, PD, PID, analiza în timp şi frecvența a sistemelor dinamice, aspecte din practica inginerească la punerea în funcțiune a unui SRA.
Conţinutul tematic
- Comandă şi reglare. Proces şi sistem: reprezentare şi clasificare. Elementele de bază ale unei bucle de reglare. Exemple.
- Bazele matematice ale teoriei reglării automate: ecuații diferențiale cu coeficienți constanți, elemente de teoria matricelor, sisteme diferențiale liniare, transformata Laplace şi Fourier şi aplicatiile lor. Exemple.
- Elemente liniare de transfer, modalități de reprezentare a sistemelor liniare: ecuații diferențiale, semnale test şi răspunsuri la acestea, funcții de transfer, ecuații de stare pentru SISO. Conexiuni de sisteme. Exemple.
- Analiza în timp. Analiza în frecvența. Exemple.
- Stabilitatea sistemelor liniare continue. Exemple.
- Introducerea şi identificarea sistemelor liniare şi continue, prin intermediul semnalelor deterministe.
- Sisteme de reglare automată liniare şi continue. Descriere prin ecuații diferențiale. Descrierea cu ajutorul funcției de transfer.
- Starea de echilibru.
- Stabilitatea SRA: criteriile Routh-Hurwitz, Cremer-Leonhard-Michailow, Nyquist, Bode.
- Analiza unui SRA.
- Metode de proiectare a unui SRA liniar şi continuu.
Programa analitică a cursului (Responsabil curs: Prof. Dr. Ing. Sergiu Stelian Iliescu)
Fisă aplicații (Responsabil aplicatii: Sl. Dr. Ing. Grigore Stamatescu)
Materiale aferente cursului
Materiale aferente laboratorului
- Introducere în MATLAB
- Laboratorul 1
- Laboratorul 2
- Laboratorul 3 şi 4
- Reguli de trasare ale diagramei Bode
WS2013/2014