Parteneri – IFINHH

Partener 1: Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH)
Logo-IFIN-HH

               Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare intr-o ampla diversitate de domenii de cercetare fundamentala in domeniul fizicii precum si al sistemelor avansate informatice si de comunicatie: sisteme de calcul de inalta performanta (HPC – High Performance Computing), calcul paralel si distribuit, sisteme GRID. Beneficiind de un numar mare de instalatii de interes national, printre care pot fi amintite acceleratorul de particule Tandem Van de Graaf, ciclotronul U120, centrul de iradieri cu scopuri multiple, centru de date.IFIN-HH constituie o parte importanta a infrastructurii de cercetare din Romania care necesita specialisti in domeniul automatica si informatica aplicata.

IFIN-HH este o institutie prestigioasa de formare continua de specialisti in domeniul stiintelor ingineresti, avand o componenta importanta de ingineri specializati in domeniul informaticii aplicate si sistemelor de comunicatii.

Institutul a fost infiintat in anul 1949 ca si Institut de Fizica al Academiei Romane, devenit in 1956 Institutul de Fizica Atomica, primul institut de cercetare stiintifica din Romania. De-a lungul timpului a contribuit la o serie de momente memorabile ale dezvoltarilor tehnice din domeniul informaticii si comunicatiilor cu ar fi realizarea primului calculator electronic (CIFA-1) in 1956 sau prima aplicatie GRID din Romania in anul 2002. Actualmente peste 50% (357) din personalul IFIN-HH reprezinta personal de cercetare dezvoltare, dintre care 157 doctori in stiinte si 60 de doctoranzi. Prin profilul fundamental al activitatii desfasurate pe o perioada mai mare de 60 de ani, IFIN-HH reprezinta o poarta de acces pentru viitorii absolventi catre o cariera in cercetare in domeniul automaticii si informaticii aplicate in reteaua nationala de institute de cercetare sau catre institutii colaboratoare externe, precum si o punte de legatura intre nivelul de baza al pregatirii academice si programele avansate de master si doctorat si piata muncii.

IFIN-HH este primul institut de cercetare stiintifica din Romania, cu o traditie acumulata in formarea de specialisti prin intermediul cercetarii si inovarii tehnologice, precum si prin instruire si dezvoltare de cariere in cercetare in domeniul automaticii si informaticii aplicate in reteaua nationala de institute de cercetare sau institutii colaboratoare externe.  IFIN-HH este membru a numeroase organizatii profesionale si are incheiate acorduri de colaborare cu o serie de universiati si institute de cercetare la nivel international (Ghent University, Technical University of Munchen, Helsinki University of
Technology, Texas A&M University, Commissariat a l’Energie Atomique –CEA, etc.) Dand dovada de o inalta tinuta profesionala si producand performanta atat la nivel individual cat si colectiv, IFIN-HH are o vasta experienta in derularea de proiecte de cercetare dezvoltare nationale si internationale, o selectie include urmatoarele programe: Programul CEEX, PN2, Parteneriat IFA-CEA, PHARE, EUREKA, ELI-NP.

In ceea ce priveste finantarile din fonduri structurale europene IFIN-HH are in implementare proiectul major de tip POS CCE – ELI – Nuclear Physics (ELI-NP) finantat in cadrul axei prioritare 2 -Competitivitate prin cercetare-dezvoltare si inovare a Programului operational sectorial “Cresterea competitivitatii economice” (POS CCE), precum si alte proiecte finantate din Fondul European de Dezvoltare Regională in calitate de coordonator (ex. EMERSYS) sau partener.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, va invitam să vizitati www.fonduri-ue.ro